Vînt la pupa!?

Created by Alin Brindusescu on 2011-02-10 04:17:18

Au vre-un efect parcurile eoliene asupra vînturilor din zonă? Vor avea și peste 10 sau 20 de ani aceleași caracteristici?

Iată cîteva întrebări care ar părea că nu au nevoie de răspuns. Nu prea ne putem imagina cum cîteva turbine eoliene ar putea modifica caracteristicile mișcărilor aerului ce par a exista de cînd lumea și pămînul.

Un studiu publicat în "Journal of Renewable and Sustainable Energy" de către Diandong Ren ne spune însă altceva. El estimează că în o scădere a puterii vîntului în următoarele decade, putere ce ar avea un impact de pînă la 12% asupra cantității de energie electrică produsă în anumite parcuri eoliene din China.

Comparînd valorile raportate de anemometre în ultimi 2 ani se pot observa diferențe majore față de valorile înregistrate în ani '50-'60 ai secolului trecut. Aceste diferențe sînt vizibile nu doar în China ci și în Europa sau America de Nord.

Cu toate acestea există posibilitatea ca parcurile eoliene să nu fie afectate deoarece anemometrele din stațiile meteo se află instalate la nivelul solului pe cînd turbinele eoliene sînt instalate la înălțimi variind între 60 și 100 de metri.

Oare să fim capabili să modificăm și viteza vînturilor? Pe mine chestia asta mă sperie și îmi aduce aminte de nopțile de vară petrecute în Cipru, cînd nici măcar o boare de vînt nu adia.

Sursa originală: IEEE Spectrum, Ianuarie 2011.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info.

See more in ROM

Visul iPhone al intefeţelor haptice

Created by Alin Brindusescu on 2011-02-08 03:48:18

Într-un articol publicat în "Communicatons of the ACM" Alex Wright, citîndul pe Profesorul J. Edward Colgate, visează la o zi cînd acest timp de interfeţe v-a ajunge să egaleze success de piaţă al telefonul mobil iPhone de la Apple.
Probabil că eu unul nu sînt un vizionar, dar nu văd încă nici o aplicaţie care să poată produce o astfel de revoluţie în acest domeniu. Cum de multe ori aceste revoluţii apar prin creeare unei necesităţii inexistente pînă în acel moment în viaţa noastră, e posibil să mă înşel. Pînă atunci, cu toate visele si eforturile celor implicaţi în acest domeniu, aplicaţiile interfeţelor haptice sînt limitate.

Majoritaea aplicaţiilor care se adreseză consumatorilor domestici se rezumă la interfeţele de comandă folosite în consolele de jocuri şi la modul de alertare silenţios (prin vibraţii) al telefoanelor mobile.
Domeniile în care aceste interfeţe au reuşit să îşi găsească mai mulţi adepţi şi să aibă un oarecare success sînt cele militare şi în medicină.
În domeniul militar cu ajutorul unor astfel de interfeţe s-au creea simulatoare de zbor sau modalităţi de a ghida braţe robotice sau vehicule teleghidate.
În medicină ele au un rol mult mai benefic pentru noi toţi, cu ajutorul lor pot fi antrenaţi studenţii sau chiar medici chirurgi pot planifica şi simula intervenţii chirurgicale complicate. De asemena pot fi folosite pentru teleoperaţii. Cu toate acestea preţul prohibitiv al unor astfel de echipamente, caracteristicile tehnice nesatisfăcătoare precum şi lipsa unui interfeţe de comunicare standardizate (API) consituie piedici majore în adoptarea lor pe scară mai largă. Anul trecuţ, lucrînd la un proiect în domeniul medical, proiect ce implica astfel de echipamente am rămas neplăcut surprins de limitările şi calitatea acestor tip de interfeţe (disponibile pe piaţă).
Profesorul Colgate descrie un nou tip de interfeţe asupra căruia mai multe grupuri de cercetare se axează, părerea mea e că încă mai e nevoie de multă muncă pentru a termina treaba începută şi a face interfeţe haptice "clasice" cu adevărat folositoare în domeniul medical. Din păcate societatea actuală este mult prea puternic îndreptată spre succesul pe scară largă şi de producerea unor nevoi inexistente doar pentru a obţine mai mulţi dolari de la consumatorul îndobitocit de televiziune.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info.

See more in ROM

IPSPay payment module for joomla with virtuemart

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-30 05:35:17

I had to build this module some time ago and I decide to share this with you. This is a module for Joomla with Virtuemart that allows you to use the IPS payment gateway. IPS is a Chinese payment gateway, unfortunately I only test this in test mode, since I had no real account on IPS system.
If you use this in a production system please drop me an email (io at brindusescu dot org) and tell me if you had any problems installing and configuring it.

The module can be downloaded from my website and is under GPL license. Download IPSPay.
Please read the README file for instruction on how to install and test this module.

See more in ENG ROM

Factorul telecomunicaţii

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-30 04:39:50

Pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon produse de industria ICT o pădure de dimensiunea României nu ar fi suficiente.
Dacă în conştiinţa populară doar automobilele şi fabricile poluează, în realitatea lucrurile sînt ceva mai complicate. După cum afirmă Vicente San Miguel, (CTO, Telefónica, Spania) industria IT şi telecomunicaţiile vor fi responsabile pentru 15% din totalul de CO2 emis în 2020.

Ieri a fost anunţată formarea unui consorţium, Green Touch (www.greentouch.org), format din cîţiva dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii (AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom, Telefonica) împreună cu institute de cercetare şi universităţi de pe întreg mapamondul. Noul consorţiu are ca şi ţintă dezvoltarea unor soluţii care să fie mai eficiente energetic cu un factor de 1000 faţă de cele existente astăzi. Factorul de 1000 a fost stabilit în urma unor cercetări efectuate la Bell Lab care arată că reţelele de telecomunicaţii de astăzi pot fi cu un factor de 10.000 mai eficiente.

Deci, cu fiecare minut petrecut la telefon şi fiecare megabit downloadat folosind internet-ul, mai adăugăm puţin dioxid de carbon planetei. Ce-ar fi ca astăzi să renunţăm la o convorbire telefonică pe care am vrea să o efectuăm şi să petrecem cu 10 minute mai puţin accesînd internet-ul. Putem?

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 19 Ianuarie 2010. Sursa originală: greentouch.org

See more in ROM

Visînd în cod

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:59:17

Aventurile lui Chandler pe tărîmul ingineriei software. O carte uşor de citit, scrisă în maniera unui roman de aventuri, care introduce majoritatea conceptelor ingineriei software pe înţelesul tuturor.
În ultimi ani românul de rînd pe lîngă tradiţionalelel "priceperi", în ale politici şi fotbalului, a mai adăugat şi priceperea în software şi programare. Astăzi orice scară de bloc din oraşele mai răsărite îşi are propria firmă de dezvoltare software sau consultanţă IT. Cu toate acestea majoritatea facultăţilor ce oferă specializări în informatică sau computere nu au inclus în programa analitică nici măcar o disciplină dedicată ingineriei software ("software engineering").

"Dreaming in code" nu e o prezentare teoretică a conceptelor ingineriei softwareci o povestea unui grup de programatori care pornesc un proiect ambiţios menit să revoluţioneze modul de interacţiune cu poşta electronică (email). Personajele şi întîmplările care apar pe parcurs-ul odiseei construcţiei programului "Chandler" sînt cît se poate de reale. Autorul urmărind vreme de 3 ani activităţile proiectului şi intervievînd fiecare dintre participanţi în repetate rînduri.

Totul porneşte de la dorinţa lui Mitch Kapor, creatorul Lotus Notes şi Lotus 1-2-3, de a construi un altfel de sistem de poştă electronică şi management al informaţiiei rezolvînd astfel şi problemele pe care le întîmpina cu serverul de email (Microsoft Exchange) care funcţiona la fima soţiei sale.

Autorul, Scott Rosenberg, nu se rezumă la prezentarea cronologică a faptelor, ci de fiecare dată cind grupul întîmpină o problemă acesta încearcă să ne ofere o perspectivă de ansamblu a industriei software vis a vis de problema respectivă. În felul acesta introduce, în termeni simpli şi pe înţelesul neiniţiaţilor, diferite concepte ce ţin de design-ul şi management-ul dezvoltării software. Problemele pe care le întîmpină grupul de programator, scoase din contextul industrie software, par simple dar pentru multe din ele încă nu a găsit reţeta potrivită. Pînă şi astăzi, după mai bine de jumătate de secol de la primele proiecte software, mai puţin de o treime din noile proiecte software ajung să fie terminat la timp şi respectînd bugetul iniţial, o altă mare parte din acestea fiind abandonate.

Multă vreme, în special în perioada în care am fost angajat al unei mari corporaţii dezvoltatoare de software, am fost revoltat de multe din practicile şi procedurile ingineriei software. Cartea de faţă nu m-a făcut să le înţeleg pe deplin motivaţia dar m-a făcut să le accept mai uşor.

"Visînd în cod" a fost publicata in limba engleza la Editura Three Rivers Press, in Februarie 2008.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 12 Mai 2009.

See more in ROM

Search

Ads