Recunoaşterea gesturilor în chirurgie

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:03:14

Cercetătorii israelieni au dezvoltat un sistem de recunoaştere a gesturilor dinamice cu aplicativitate directă în medicină, numit Getix.
Cum speranţa de viaţă a populaţiei, în mai toate ţările dezvoltate, se află într-o continuă creştere atît datorită condiţiilor de trai tot mai ridicate cît şi în mare măsură datorită avansului înregistrat în medicina, salile de operaţii au ajuns să devină extrem de complexe. Pentru asigurarea reuşitei intervenţiilor chirurgicale de multe ori este necesar accesul la informaţii vizuale prelevate înaintea începeri intervenţiei chirurgicale (ex: radiografii) sau obţinute în timp real de la camere video amplasate pe instrumentele chirurgicale folosite în timpul intervenţiei chirurgicale.

Modalităţile actuale de acces la informaţie presupun contactul fizic al mîinii chirurgului cu diferite dispozitive (touch screen, tastatura, mouse). Aceste dispozitive necesită un proces de sterilizare care nu este întodeauna simplu sau bine executat. Pentru a elimina acest contact fizic şi pentru a reduce astfel posibilitatea de contaminare a pacientului, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion, Negev, Israel, au dezvoltat un sistem de recunoaştere a gesturilor dinamice cu aplicativitate directă în medicină, numit Getix. Sistemul Getix a fost testat cu succes la facilităţile medicale din Washington D.C., unde un grup de chirurgi l-a folosit cu succes în timpul unei intervenţii chirurgicale pe creier.

După cum explică Prof. Helman Stern, unul dintre membrii proiectului, pentru o funcţionare corectă Getix necesită două faze: "calibrarea iniţială, cînd maşina recunoaşte gesturile chirurgului, şi o a doua fază în care chirurgul trebuie să înveţe şi să execute opt gesturi de navigare, mişcînd rapid mîna afară dintr-o 'zonă neutră' şi înapoi în respectiva zonă". Rezultatele au fost publicate in revista "Journal of the American Medical Informatics Association".

Diverse grupuri de cercetători din întreaga lume depun eforturi în găsirea şi dezvoltarea de sisteme fiabile de recunoaştere a gesturilor dinamice, în special datorită gradului mare de aplicativitate în diferite domenii. Cu toate acestea pînă la ora actuală există foarte puţine implementări practice reuşite.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 1 Iulie 2008. Sursa originală: "Journal of the American Medical Informatics Association"

See more in ROM

Diferite sînt căile creierului

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 14:55:44

Creierul uman direcţionează spre zone diferite ale creierului procesarea informaţiilor referitoare la vietăţi respectiv obiecte.

Se pare că încă din start creierul uman are nişte păreri preconcepute despre fiinţele vii respectiv obiectele neînsufleţite.
Într-un studiu mai vechi s-a demonstrat că atunci cînd privim o fiinţă vie respectiv un obiect, zone diferite din creier se activează pentru a procesa informaţia. La început s-a crezut că acest comportament este în strânsă legătură cu modul în care creierul uman procesează informaţia vizuală (anumite zone fiind probabil specializate în extragerea anumitor tipuri de informaţii vizuale).

Un studiu mai recent (august 2009), efectuat pe un număr de subiecţi lipsiţi de simţul vizual încă din naştere (deci fără nici un fel de cunoştiinţe vizuale despre forma fiinţelor vii respectiv obiectelor), a arătat că şi în cazul acestora se păstrează acelaşi comportament. În cazul subiecţilor lipsiţi de capacităţi vizuale, studiul a constat din înregistrarea activităţii cerebrale atunci cînd aceştia şi-au imaginat un obiecte respectiv fiinţe.
Autori studiului cred că acest comportament este un rezultat al evoluţiei, şi că există câteva domenii de cunoştinţe în jurul cărora este construită întreaga funcţionare a creierului uman. Ambiţiile autorilor nu se opresc însă aici, ci munca lor continuă în încercarea de a descifra modul în care sînt reprezentate informaţiile (cunoştiintele) despre clase diferite de obiecte.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info. Sursa originală: http://www.scienceblog.com

See more in ROM

Mahru-Z cel mai uman robot

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 13:59:12

Mahru-Z este un nou model de robot ce a fost prezentat zilele trecute de către Institutul de ştiită şi tehnologie Coreean. Spre deosebire de modelele precedente Mahru-Z are o capacitate mult mai ridicată de a imita comportamentul uman. Conform şefului departamentului de robotică, You Bum-Jae, Mahru-Z excelează prin capacitatea de a vizualiza obiecte, recunoaşte şi executa anumite acţiuni.

Mahru-Z are 1.3 metri înălţime, cîntăreşte 55 kilograme şi au fost necesari 2 ani pentru dezvoltarea sa. Institutul de ştiinţă şi tehnologie Coreean investeşte în jur de 3.5 milioane dolari în robotică.

Cu toate că mai sînt necesari ani buni pînă ca un astfel de robot să poată fi produs pe scară largă, eu unul m-aş înscrie pe listă, mai ales dacă ar şti să organizeze şi să plătească facturile.Cine se mai înscrie pe listă?

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 2 Februarie 2010. Sursa originală: AFP

See more in ROM

Încă un pas spre calculatoarele cuantice

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 13:48:28

Rezultate publicate recent în Applied Physics Letters şi  Nano Letters , de către cei de la univestiatea din New South Wales din Sydney, reprezintă un pas extrem de important în realizarea primelor calculatoare cuantice.

Prima dintre realizări a fost localizarea unui singur electron într-un dispozitiv de siliciu, fără ca acesta să fie ataşat vre-unui atom. Acest electron fiind denumit punct cuantum("quantum dot"). Ce-l de-al doilea raport a prezentat o modalitate de localizare a electronilor prin legarea acestora de atomi.

Realizarea unui computer cuantic depinde de capacitatea de a localiza, observa şi manipula particule elementare de tipul electronilor. Practic de a determina şi manipula spin-ul unui electron. Prin observarea şi manipulare spinului electronilor se pot reprezentări binare de tipul celor existente în calculatoarele actuale.

Realizarea unui calculator cuantic ar duce la o creştere exponenţială a puterii de calcul spre deosebire de creşterile liniare generate actuale bazate pe legea lui Moore (care în curînd îşi va atinge limitele). Un astfel de calculator ar putea ajuta omenirea duce la accelerarea cercetării în multe domenii. Domenii în care doar simularea unui model cu un anumit set de parametri necesită la ora actulă luni de procesare în ferme de calculatoare de dimensiuni extrem de mari.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 12 Ianuarie 2010.

See more in ROM

Search

Ads