Vînt la pupa!?

Created by Alin Brindusescu on 2011-02-10 04:17:18

Au vre-un efect parcurile eoliene asupra vînturilor din zonă? Vor avea și peste 10 sau 20 de ani aceleași caracteristici?

Iată cîteva întrebări care ar părea că nu au nevoie de răspuns. Nu prea ne putem imagina cum cîteva turbine eoliene ar putea modifica caracteristicile mișcărilor aerului ce par a exista de cînd lumea și pămînul.

Un studiu publicat în "Journal of Renewable and Sustainable Energy" de către Diandong Ren ne spune însă altceva. El estimează că în o scădere a puterii vîntului în următoarele decade, putere ce ar avea un impact de pînă la 12% asupra cantității de energie electrică produsă în anumite parcuri eoliene din China.

Comparînd valorile raportate de anemometre în ultimi 2 ani se pot observa diferențe majore față de valorile înregistrate în ani '50-'60 ai secolului trecut. Aceste diferențe sînt vizibile nu doar în China ci și în Europa sau America de Nord.

Cu toate acestea există posibilitatea ca parcurile eoliene să nu fie afectate deoarece anemometrele din stațiile meteo se află instalate la nivelul solului pe cînd turbinele eoliene sînt instalate la înălțimi variind între 60 și 100 de metri.

Oare să fim capabili să modificăm și viteza vînturilor? Pe mine chestia asta mă sperie și îmi aduce aminte de nopțile de vară petrecute în Cipru, cînd nici măcar o boare de vînt nu adia.

Sursa originală: IEEE Spectrum, Ianuarie 2011.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info.


Comments: work in progress!

Search

Ads