Factorul telecomunicaţii

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-30 04:39:50

Pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon produse de industria ICT o pădure de dimensiunea României nu ar fi suficiente.
Dacă în conştiinţa populară doar automobilele şi fabricile poluează, în realitatea lucrurile sînt ceva mai complicate. După cum afirmă Vicente San Miguel, (CTO, Telefónica, Spania) industria IT şi telecomunicaţiile vor fi responsabile pentru 15% din totalul de CO2 emis în 2020.

Ieri a fost anunţată formarea unui consorţium, Green Touch (www.greentouch.org), format din cîţiva dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii (AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom, Telefonica) împreună cu institute de cercetare şi universităţi de pe întreg mapamondul. Noul consorţiu are ca şi ţintă dezvoltarea unor soluţii care să fie mai eficiente energetic cu un factor de 1000 faţă de cele existente astăzi. Factorul de 1000 a fost stabilit în urma unor cercetări efectuate la Bell Lab care arată că reţelele de telecomunicaţii de astăzi pot fi cu un factor de 10.000 mai eficiente.

Deci, cu fiecare minut petrecut la telefon şi fiecare megabit downloadat folosind internet-ul, mai adăugăm puţin dioxid de carbon planetei. Ce-ar fi ca astăzi să renunţăm la o convorbire telefonică pe care am vrea să o efectuăm şi să petrecem cu 10 minute mai puţin accesînd internet-ul. Putem?

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 19 Ianuarie 2010. Sursa originală: greentouch.org


Comments: work in progress!

Search

Ads