Visînd în cod

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:59:17

Aventurile lui Chandler pe tărîmul ingineriei software. O carte uşor de citit, scrisă în maniera unui roman de aventuri, care introduce majoritatea conceptelor ingineriei software pe înţelesul tuturor.
În ultimi ani românul de rînd pe lîngă tradiţionalelel "priceperi", în ale politici şi fotbalului, a mai adăugat şi priceperea în software şi programare. Astăzi orice scară de bloc din oraşele mai răsărite îşi are propria firmă de dezvoltare software sau consultanţă IT. Cu toate acestea majoritatea facultăţilor ce oferă specializări în informatică sau computere nu au inclus în programa analitică nici măcar o disciplină dedicată ingineriei software ("software engineering").

"Dreaming in code" nu e o prezentare teoretică a conceptelor ingineriei softwareci o povestea unui grup de programatori care pornesc un proiect ambiţios menit să revoluţioneze modul de interacţiune cu poşta electronică (email). Personajele şi întîmplările care apar pe parcurs-ul odiseei construcţiei programului "Chandler" sînt cît se poate de reale. Autorul urmărind vreme de 3 ani activităţile proiectului şi intervievînd fiecare dintre participanţi în repetate rînduri.

Totul porneşte de la dorinţa lui Mitch Kapor, creatorul Lotus Notes şi Lotus 1-2-3, de a construi un altfel de sistem de poştă electronică şi management al informaţiiei rezolvînd astfel şi problemele pe care le întîmpina cu serverul de email (Microsoft Exchange) care funcţiona la fima soţiei sale.

Autorul, Scott Rosenberg, nu se rezumă la prezentarea cronologică a faptelor, ci de fiecare dată cind grupul întîmpină o problemă acesta încearcă să ne ofere o perspectivă de ansamblu a industriei software vis a vis de problema respectivă. În felul acesta introduce, în termeni simpli şi pe înţelesul neiniţiaţilor, diferite concepte ce ţin de design-ul şi management-ul dezvoltării software. Problemele pe care le întîmpină grupul de programator, scoase din contextul industrie software, par simple dar pentru multe din ele încă nu a găsit reţeta potrivită. Pînă şi astăzi, după mai bine de jumătate de secol de la primele proiecte software, mai puţin de o treime din noile proiecte software ajung să fie terminat la timp şi respectînd bugetul iniţial, o altă mare parte din acestea fiind abandonate.

Multă vreme, în special în perioada în care am fost angajat al unei mari corporaţii dezvoltatoare de software, am fost revoltat de multe din practicile şi procedurile ingineriei software. Cartea de faţă nu m-a făcut să le înţeleg pe deplin motivaţia dar m-a făcut să le accept mai uşor.

"Visînd în cod" a fost publicata in limba engleza la Editura Three Rivers Press, in Februarie 2008.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 12 Mai 2009.


Comments: work in progress!

Search

Ads