Legături periculoase

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:51:47

Între tine şi tastatură există o legătură specială. Te va trăda ea în viitor?
Prin înregistrarea timpilor de apăsare a tastelor şi a diferenţei de timp dintre două apăsări succesive de taste (probabil ţinînd cont şi de amplasarea caracterelor pe tastatură) se poate creea o amprentă specifică fiecărui utilizator de calculator. 

Capacităţile unui astfel de software au fost demonstrate, de către un grup din cadrul Universităţii din Abertay (Marea Britanie). În cadrul unui experiment în care au avut loc peste 45.000 de încercări de autentificare, rata de success de detectare a utilizatorilor a fost de 97.2%.

Pe lîngă detecţia utilizatorilor, s-a mai efectuat şi un experiment prin care s-a demonstrat că se poate detecta şi nivelul de stress al acestora. Cei implicaţi în acest experiment speră să poată detecta şi semne incipiente ale boli Alzheimer.

Un topic important în conferinţele şi articolele ştiinţifice din domeniul securităţii şi dezvoltării reţelei internet îl constituie securitatea şi confidenţialitatea datelor utilizatorilor. O astfel de aplicaţie ar putea elimina necesitatea parolelor şi posibilitatea furtului acestora. Dar să dăm şi celor ce cred în teoria conspiraţiei un nou topic de dezbătut: în felul acesta practic ne-am putea pierde pentru todeauna confidenţialitatea.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 12 Ianuarie 2010. Sursa originală: http://www.newscientist.com


Comments: work in progress!

Search

Ads