10 pisici într-un cip

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:24:53

IBM s-a angajat ca pînă în 2015 să producă un cip care sa conțină un numar de neuroni echivalent cu 10 creiere de pisica.
"Supercomputer Conference", ce are loc în Portland (USA) a adus un anunț interesant din partea grupului de cercetare IBM din Almadan Research Center. Aceștia au reușit să simuleze, în cadrul proiectului SyNAPSE, funcționarea unui creier compus dintr-un număr de neuroni și sinapse ce îl depășește pe cel al unei pisici. Simulările anterioare atinseseră doar nivelul creierului uni șoarece.

Cu un buget de 40 milioane de dolari pîna în 2015 (finanțați de DARPA), proiectul SyNAPSE are ca și țintă finală producerea unui cip care să simuleze un creier mamalian cu 10 milioane de neuroni și 1 miliard de conexiuni sinaptice. Ca să facă totul și mai incredibil cip-ul trebuie să consume sub 1 kW și să ocupe un volum mai mic de 2 litri. Pentru o imagine mai clară merită să menționăm dimenisiunile și consumul supercomputerului RoadRunner (care a fost cel mai aproape de a replica abilitatea umană de a se descurca in trafic): 227 tone metrice și un consum de 3 megawatts. Dacă ar fi să comparăm cifrele de mai sus cu un creier uman care are un consum estimat de 20 de watts și o greutate de aproximativ 1.5 kg ne putem da seama cît este de "verde" (eficient) este creierul uman.

Se speră ca rezultatele prezentate ieri o să ajute la o mai bună înțelegere a arhitecturi creierului, a modului în care se formeaza cogniția, precum ți la design-ul de componete electronice mai eficiente(efecturare de operatii complexe, consum redus de energie).

Articol apărut pe site-ul stiinta.info. Sursa originală: IEEE Spectrum


Comments: work in progress!

Search

Ads