Recunoaşterea gesturilor în chirurgie

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 15:03:14

Cercetătorii israelieni au dezvoltat un sistem de recunoaştere a gesturilor dinamice cu aplicativitate directă în medicină, numit Getix.
Cum speranţa de viaţă a populaţiei, în mai toate ţările dezvoltate, se află într-o continuă creştere atît datorită condiţiilor de trai tot mai ridicate cît şi în mare măsură datorită avansului înregistrat în medicina, salile de operaţii au ajuns să devină extrem de complexe. Pentru asigurarea reuşitei intervenţiilor chirurgicale de multe ori este necesar accesul la informaţii vizuale prelevate înaintea începeri intervenţiei chirurgicale (ex: radiografii) sau obţinute în timp real de la camere video amplasate pe instrumentele chirurgicale folosite în timpul intervenţiei chirurgicale.

Modalităţile actuale de acces la informaţie presupun contactul fizic al mîinii chirurgului cu diferite dispozitive (touch screen, tastatura, mouse). Aceste dispozitive necesită un proces de sterilizare care nu este întodeauna simplu sau bine executat. Pentru a elimina acest contact fizic şi pentru a reduce astfel posibilitatea de contaminare a pacientului, cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion, Negev, Israel, au dezvoltat un sistem de recunoaştere a gesturilor dinamice cu aplicativitate directă în medicină, numit Getix. Sistemul Getix a fost testat cu succes la facilităţile medicale din Washington D.C., unde un grup de chirurgi l-a folosit cu succes în timpul unei intervenţii chirurgicale pe creier.

După cum explică Prof. Helman Stern, unul dintre membrii proiectului, pentru o funcţionare corectă Getix necesită două faze: "calibrarea iniţială, cînd maşina recunoaşte gesturile chirurgului, şi o a doua fază în care chirurgul trebuie să înveţe şi să execute opt gesturi de navigare, mişcînd rapid mîna afară dintr-o 'zonă neutră' şi înapoi în respectiva zonă". Rezultatele au fost publicate in revista "Journal of the American Medical Informatics Association".

Diverse grupuri de cercetători din întreaga lume depun eforturi în găsirea şi dezvoltarea de sisteme fiabile de recunoaştere a gesturilor dinamice, în special datorită gradului mare de aplicativitate în diferite domenii. Cu toate acestea pînă la ora actuală există foarte puţine implementări practice reuşite.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 1 Iulie 2008. Sursa originală: "Journal of the American Medical Informatics Association"


Comments: work in progress!

Search

Ads