Diferite sînt căile creierului

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 14:55:44

Creierul uman direcţionează spre zone diferite ale creierului procesarea informaţiilor referitoare la vietăţi respectiv obiecte.

Se pare că încă din start creierul uman are nişte păreri preconcepute despre fiinţele vii respectiv obiectele neînsufleţite.
Într-un studiu mai vechi s-a demonstrat că atunci cînd privim o fiinţă vie respectiv un obiect, zone diferite din creier se activează pentru a procesa informaţia. La început s-a crezut că acest comportament este în strânsă legătură cu modul în care creierul uman procesează informaţia vizuală (anumite zone fiind probabil specializate în extragerea anumitor tipuri de informaţii vizuale).

Un studiu mai recent (august 2009), efectuat pe un număr de subiecţi lipsiţi de simţul vizual încă din naştere (deci fără nici un fel de cunoştiinţe vizuale despre forma fiinţelor vii respectiv obiectelor), a arătat că şi în cazul acestora se păstrează acelaşi comportament. În cazul subiecţilor lipsiţi de capacităţi vizuale, studiul a constat din înregistrarea activităţii cerebrale atunci cînd aceştia şi-au imaginat un obiecte respectiv fiinţe.
Autori studiului cred că acest comportament este un rezultat al evoluţiei, şi că există câteva domenii de cunoştinţe în jurul cărora este construită întreaga funcţionare a creierului uman. Ambiţiile autorilor nu se opresc însă aici, ci munca lor continuă în încercarea de a descifra modul în care sînt reprezentate informaţiile (cunoştiintele) despre clase diferite de obiecte.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info. Sursa originală: http://www.scienceblog.com


Comments: work in progress!

Search

Ads