Încă un pas spre calculatoarele cuantice

Created by Alin Brindusescu on 2011-01-28 13:48:28

Rezultate publicate recent în Applied Physics Letters şi  Nano Letters , de către cei de la univestiatea din New South Wales din Sydney, reprezintă un pas extrem de important în realizarea primelor calculatoare cuantice.

Prima dintre realizări a fost localizarea unui singur electron într-un dispozitiv de siliciu, fără ca acesta să fie ataşat vre-unui atom. Acest electron fiind denumit punct cuantum("quantum dot"). Ce-l de-al doilea raport a prezentat o modalitate de localizare a electronilor prin legarea acestora de atomi.

Realizarea unui computer cuantic depinde de capacitatea de a localiza, observa şi manipula particule elementare de tipul electronilor. Practic de a determina şi manipula spin-ul unui electron. Prin observarea şi manipulare spinului electronilor se pot reprezentări binare de tipul celor existente în calculatoarele actuale.

Realizarea unui calculator cuantic ar duce la o creştere exponenţială a puterii de calcul spre deosebire de creşterile liniare generate actuale bazate pe legea lui Moore (care în curînd îşi va atinge limitele). Un astfel de calculator ar putea ajuta omenirea duce la accelerarea cercetării în multe domenii. Domenii în care doar simularea unui model cu un anumit set de parametri necesită la ora actulă luni de procesare în ferme de calculatoare de dimensiuni extrem de mari.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info și în ziarul Cronica Română (versiunea tipărită) din data de 12 Ianuarie 2010.


Comments: work in progress!

Search

Ads