Visul iPhone al intefeţelor haptice

Created by Alin Brindusescu on 2011-02-08 03:48:18

Într-un articol publicat în "Communicatons of the ACM" Alex Wright, citîndul pe Profesorul J. Edward Colgate, visează la o zi cînd acest timp de interfeţe v-a ajunge să egaleze success de piaţă al telefonul mobil iPhone de la Apple.
Probabil că eu unul nu sînt un vizionar, dar nu văd încă nici o aplicaţie care să poată produce o astfel de revoluţie în acest domeniu. Cum de multe ori aceste revoluţii apar prin creeare unei necesităţii inexistente pînă în acel moment în viaţa noastră, e posibil să mă înşel. Pînă atunci, cu toate visele si eforturile celor implicaţi în acest domeniu, aplicaţiile interfeţelor haptice sînt limitate.

Majoritaea aplicaţiilor care se adreseză consumatorilor domestici se rezumă la interfeţele de comandă folosite în consolele de jocuri şi la modul de alertare silenţios (prin vibraţii) al telefoanelor mobile.
Domeniile în care aceste interfeţe au reuşit să îşi găsească mai mulţi adepţi şi să aibă un oarecare success sînt cele militare şi în medicină.
În domeniul militar cu ajutorul unor astfel de interfeţe s-au creea simulatoare de zbor sau modalităţi de a ghida braţe robotice sau vehicule teleghidate.
În medicină ele au un rol mult mai benefic pentru noi toţi, cu ajutorul lor pot fi antrenaţi studenţii sau chiar medici chirurgi pot planifica şi simula intervenţii chirurgicale complicate. De asemena pot fi folosite pentru teleoperaţii. Cu toate acestea preţul prohibitiv al unor astfel de echipamente, caracteristicile tehnice nesatisfăcătoare precum şi lipsa unui interfeţe de comunicare standardizate (API) consituie piedici majore în adoptarea lor pe scară mai largă. Anul trecuţ, lucrînd la un proiect în domeniul medical, proiect ce implica astfel de echipamente am rămas neplăcut surprins de limitările şi calitatea acestor tip de interfeţe (disponibile pe piaţă).
Profesorul Colgate descrie un nou tip de interfeţe asupra căruia mai multe grupuri de cercetare se axează, părerea mea e că încă mai e nevoie de multă muncă pentru a termina treaba începută şi a face interfeţe haptice "clasice" cu adevărat folositoare în domeniul medical. Din păcate societatea actuală este mult prea puternic îndreptată spre succesul pe scară largă şi de producerea unor nevoi inexistente doar pentru a obţine mai mulţi dolari de la consumatorul îndobitocit de televiziune.

Articol apărut pe site-ul stiinta.info.


Comments: work in progress!

Search

Ads